... for den kreative.

En dag i atelieret med Kjell Stapnes Johnsen

For UNIKunst.no – Tekst og foto: Magne R. Bjørling
Mars 2016

dsc_0184Atelieret til Kjell Stapnes Johnsen er fylt med både malerier og trykk. En spesiell forkjærlighet har han for monotypier og det var på sett og vis der han startet sin kunstnervirksomhet. «Man har ikke alltid full kontroll på hva som kommer ut av pressa» sier han mens han kikker bort på den store trykkpressa som han bruker til fremstillingen av monotypier.

Som kunstner både med pensel og trykkpresse har Kjell gjort det bra. Han har vært representert på Novemberutstillingen i Drammen hele tre ganger og han føler seg godt fornøyd med det. «Det er jo gøy å være representert på Novemberutstillingen og få vist frem det man har jobbet med.» Han har i tillegg også hatt en separatutstilling.
Kjell S. Johnsen er født i Eigersund. Han flyttet til Drammen i 1988 og jobber som Psyk. Sykepleier på Drammen sykehus.

Interessen for monotypi begynte da Kjell ble med i et kurs arrangert av Sigrid Øyrehagen i 2004. Etter det har han vært i hennes atelier flere ganger og fått mulighet til å utvikle seg i teknikken. Det var hun som foreslo malerkursene hos Ingvar Gundersen. Han har vært elev der siden 2006. Der går utdanningen ut på å få oppgaver som man skal løse med maling og pensel. «Foredragene og oppgavene på kurset er både nyttige og inspirerende – og læreren ser gjennom dette styrker og svakheter til eleven. Et veldig spennende og utviklende kurs» sier han.
_dsc5806

For de som ikke er så kjent med hva monotypier er så kan Kjell forklare følgende – «Monotypi er en form for trykk som foregår på den måten at jeg først maler på en kobberplate og deretter kjører platen dekket med et fuktig papir gjennom en presse. Prosessen kan gjentas tre-fire ganger og resultatene blir litt forskjellige for hver gang da det blir mindre og mindre maling til avtrykk for hver omgang. I motsetning til f.eks litografi hvor man får likt resultat hver gang man påfører maling vil monotypi-prosessen føre til 4-5 avtrykk hvor alle er forskjellige, derav navnet monotypi.»

Hvis man spør Kjell om hvor han finner inspirasjon så svarer han «på kursene, se andre sin kunst og å være i atelieret».

Kjell har for tiden et atelier i Grønland 85 i Drammen. Det deler han med Inger Lise Aaby og de har åpent en dag i helgene rett som det er. De setter stor pris på besøk.
DSC_3168

For å få se mer av Kjell Stapnes Johnsens kunst kan du følge denne linken: Kjells hjemmeside